Byta däck

De flesta byter däck till sommaren och sedan till vintern. Du kan göra det själv eller lämna in din bil så att någon annan byter dina däck åt dig. 

Det är enkelt att lära sig att byta däck men samtidigt är kostnaden för att byta däck hos professionella inte särskilt hög och de gör det på några minuter. 

Boka tid för däckbyte

Vill du inte byta däck själv så finns det många olika firmor som gärna byter dina däck. I högsäsong, dvs strax innan byte för sommardäck eller vinterdäck så dyker det även upp drop-in företag. Här behöver du inte boka någon tid utan kan åka dit och ställa dig i kö. Har du möjlighet så åk inte dagen innan sista dag för däckbyte eller första snödagen då brukar köerna vara långa. 

Fördelarna med att byta däck hos en däckfirma är att det går snabbt, du kan passa på att kolla lufttryck och balansera dina däck om det behövs. 

Kostnaden kan variera stort beroende på var i landet du bor och om du åker på en drop-in firma eller en verkstad. Priset varierar även om du önskar få dina däck balanserade eller ej. 

När man byter däck hos en bilfirma (även de som kör drop-in) kan man välja att även ha sin förvaring av däck hos dem. Då kan du bara boka en tid och åka dit för däckbyte och slipper lyfta in och ut dina däck och även att ta upp plats i förrådet för dem. 

Byta själv

Vill du lära dig att byta däck själv? Som med det mesta kan du hitta både instruktionsvideos och texter som förklarar hur du går till väga. 

Guide till att byta däck på bil

Börja med att se till att marken är fast och jämn för att din bil inte ska rulla. Om du ska byta däck vid punktering och är vid sidan av vägen, dra över så långt det är möjligt. Undvik att stanna nära några kurvor på vägen, eftersom det minskar sikten för både dig och andra förare. Om du är i ett mörkt eller osäkert område, kör försiktigt till en bättre plats.

ANVÄND DINA VARNINGSLJUS OCH PARKERINGSBROMS
Ska du byta ett däck vid sidan av vägen är det viktigt att du synns. Använd varningsblinkers och parkeringsbroms för att skydda dig själv och ditt fordon genom att öka din sikt och minska fordonets förmåga att rulla.

KONTROLLERA EFTER MATERIAL
Som ett minimum behöver du en domkraft, skiftnyckel och ett reservdäck. Dessa tre föremål bör alltid finnas i ditt fordon ifall ett punktering uppstår. Ytterligare saker som kan göra däckbyte lite enklare inkluderar:

Ficklampa
Handskar
Matta för knästående
Regn poncho
Däckmätare
Ditt fordons instruktionsbok

LOSSA LUGGMUTTRNA
Om ditt fordon har en hjulkapsel (även känd som en navkapsel), bänd av den. Fäst sedan skiftnyckeln på en låsmutter och vrid den moturs för att lossa den. Upprepa denna process med varje mutter, se till att var och en är tillräckligt lös för att vridas för hand.

LYFT UPP DITT FORDON FRÅN MARKEN
Placera domkraften under metalldelen av ditt fordons ram. Placera inte domkraften där den kommer i kontakt med någon form av plast. Den bästa domkraftsplaceringen skiljer sig beroende på fordonet. Att konsultera din bruksanvisning är det bästa sättet att lära sig korrekt placering av domkraften. När du väl har placerat det korrekt, använd domkraften för att höja däcket som du byter från marken. Se till att domkraften alltid är vinkelrät mot marken.

TA BORT MUTTRARNA OCH DÄCKET
Vrid muttrarna moturs tills de alla är väldigt lösa. Ta sedan bort dem helt. Förvara muttrarna tillsammans på en säker plats, eftersom du behöver dem för att säkra det nya däcket. Med muttrarna borttagna finns det inget som håller ditt däck fäst vid fordonet. Ta ett säkert grepp om däcket och dra det direkt mot kroppen.

PLACERA DET NYA DÄCKET PÅ BILEN
Rikta in hålen i däcket med mutterstolparna och placera däcket på hjulbasen. Skjut däcket så långt på hjulbasen som möjligt.

BYT UT MUTTRARNA
Sätt på muttrarna så att däcket sitter kvar. Dra inte åt dem hela vägen ännu. Det är mycket viktigt att dra åt muttrarna på ett sätt som håller däcket jämnt.

SÄNKA DITT FORDON OCH BÖRJA STRÄCKA
Använd domkraften och sänk långsamt ditt fordon tills ditt däck börjar vidröra marken. Detta håller däcket på plats när du börjar dra åt muttrarna. Dra åt muttrarna i steg, alternerande varannan mutter. Till exempel, om du tilldelar ett nummer till varje låsmutter, dra åt i denna ordning: 1, 3, 5, 2, 4, 1, 3, 5, 2, 4 och upprepa. På så sätt håller du däcket rakt.

SÄNK DITT FORDON HELT OCH SLUTFÖR ATT ÅTDRAGNA
När muttrarna känns lika åtdragna, sänk ner ditt fordon helt till marken. När du väl är på marken kan du kanske dra åt muttrarna lite ytterligare. Fortsätt att dra åt i samma stegvisa ordning tills de inte längre viker sig.

GLÖM INTE ATT EFTERDRA MUTTRARNA

Vare sig du byter dina däck själv eller hos en däckfirma så behöver du efter en tids körning efterdra dina muttrar.

RESERVDELAR

Om din bil behöver repareras är det viktigt att du använder reservdelar som är särskilt utformade för ditt märke och din modell. Generiska reservdelar kan vara billigare, men de kanske inte passar ordentligt eller fungerar lika bra som originalen. Därför rekommenderar vi att du endast använder reservdelar från bilens tillverkare eller AD-bildelar. Med rätt reservdelar kan du vara säker på att din bil kommer att fungera som ny på nolltid.